top of page
Поиск
  • chasovyrschool17

Міжнародний день дитячої книги.

Щорічно 2 квітня весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Дата святкування вибрана не випадково - в цей день народився великий дацький казкар Ганс Крістіан Андерсен.

Ініціатором його створення в 1967 році стала організація під назвою «Міжнародна рада з дитячої книги», а точніше, її засновник - німецька письменниця, журналіст і перекладач Йєлла Лепман, яка практично все своє життя присвятила дітям і дитячій літературі.

Ще раніше в 1953 році Лепман запропонувала заснувати Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена. І тепер в День дитячої книги раз в два роки дитячим письменникам і художникам присуджується головна нагорода - Міжнародна премія імені великого казкаря. Це найпрестижніша міжнародна нагорода в галузі дитячої літератури, її часто називають «Мала Нобелівська премія».

В даний час лауреатами премії є понад 40 осіб - ілюстратори та письменники, в тому числі Астрід Ліндгрен, Джанні Родарі, Туве Янссон та інш.

До речі, українські автори теж мають чим похвалитися, адже серед численних лауреатів, нагороджених Почесними дипломами і внесених до Почесного списку Андерсена, є й два наші співвітчизники. Першим вітчизняним переможцем став Богдан Чалий за фантастичні пригоди свого чарівного Барвінка з поеми-казки «Барвінок і Весна». Другим же українцем, який потрапив до заповітного списку 1979 року, пощастило стати Всеволоду Нестайко за його пригодницький роман «Тореадори з Васюківки».

Зазвичай до Міжнародного дня дитячої книги у багатьох країнах проводять багато яскравих заходів. І всюди королем свята вважається Андерсен.Отож карантин не є приводом відміняти це свято. Шановні батьки! Разом з дітьми ви можете влаштувати вдома театральну вечірку за мотивами казок Андерсена.

Також перевірити, як добре ви знаєте казки Андерсена, можна перейшовши за посиланням. Онлайн-вікторина за казками Г.Х.Андерсена https://www.purposegames.com/game/rjpZuTDdO4g

Читайте разом з дітьми казки вголос.https://derevo-kazok.org/kazki-gansa-hristiana-andersena/ Про користь читання в голос я розповідала в одному з попередніх постів. Переглянути мультфільми за казками Андерсена можна тут:https://bit.ly/2HreXZP

А також знайти багато веселих розмальовок.

Отже читаймо і святкуємо разом!

bottom of page